Barion Pixel

Ismerős számodra? Nekem nagyon. Ahogy vállalkozóként azt is rendszeresen halljuk, hogy „ráérsz folyton” meg „szabad vagy, mint a madár”, és mindenképpen rögtön rád hullanak a csilliók is. Ugyanez igaz a szövegírásra is, hiszen semmit sem csinálsz, csak pötyögsz, és az csak úgy megy, mint a karikacsapás… Vagy nem. Úgyhogy összeszedtem pár gondolatot ezzel kapcsolatban, az elmtúl évek tapasztalatai alapján.

Ma már rengetegen dolgoznak szövegíróként, és egyre nő azok száma, akik közösségi oldalakat kezelnek, főállásban, virtuális asszisztensként (VA), vagy marketingesként. Az ítélkezés pedig bármelyik fronton belül dolgozunk is, megérkezik.

Szövegírás

Szerintem egy szakma. Olvasottság, fejlődni vágyás, és írni tudás is jellemzi. Egyetem, diploma? Nem vagyok ellene, de azt hiszem, nem ez a meghatározó. Szeress írni, szenvedéllyel, örömmel, s ha kell, sírással tudd megalkotni a szavakat, amelyeket kérnek. Ez egy megállíthatatlan folyamat és igenis, igényli a továbbképzést.

 • Számít, hogy mely témákban szeretsz alkotni,
 • Számít, hogy mikor tudsz írni,
 • Számít, hogy milyen célközönségnek,
 • Számít, hogy a rövidebb, hosszabb szövegeket szereted, vagy éppen mindegy számodra.

Te feltérképezted mindezt? Tudod, hogy mi az, ami előnyös számodra? Azt gondolom, eddigi tapasztalataim alapján, hogy nagy szociális érzék is szükséges hozzá. Át kell venned valakinek az álmait, vágyait, támogatnod, sőt, mit több, hangot adnod ennek, még ha betűk formájában teszed is azt.

Felelősségvállalás, együttműködés, motiválás, írás, és folyamatos figyelem, mindezt jelenti a szövegírás.

Szövegírás és a folyamata

Visszatérnék arra is, hogy mivel is jár a szövegírás, hiszen nem csak ülsz a gép előtt, és pötyögsz. Lássuk, mi is rejtőzik az egészben:

 1. Felkérés: Azaz a megbízás, amikor megkeres valaki és elmondja, miről és milyen stílusban szeretne szövegeket kapni. Időszak, megjelenési platform, és alapvetően a vállalkozás, és a személy megismerése ilyenkor a feladat. Pontos feltérképezés brief (célzott kérdések) és/vagy személyes találkozó, megbeszélés alapján.
 2. Próbaszöveg: Még ha élesben is kikerül, eleinte mindkét fél csak tapogatózik egymás irányába. Megtaláltuk a közös hangot? Tudom képviselni a vállalkozásod, hozzásegíteni a fejlődéshez, hogy a vezető másra tudjon fókuszálni?
 3. Keresés, kutatás: Talán az előző ponthoz illik, és nem is külön választható, de mégis fontos. Sokan azt gondolják, hogy ha átküldenek pár anyagot, vagy elmondják, mire vágynak, akkor minden kész is. Nem így van. Egy szövegíró, főleg a tapasztaltabbak, hogy órákig kell keresni, kutatni, megnézni az aktuális trendeket, megvizsgálni a piacot ahhoz, hogy tényleg egyedit, újítót, mégis a megbízóhoz illő stílusban, megfelelőt tudjon alkotni.
 4. Szövegírás: Kerested, kutattad, megbeszélted, szétnéztél, és tudod, mit szeretnél. Megírod. Többször is újra, ha szükséges, hogy tudd, megfelelőt alkottál.
 5. Fenntartás és minőség emelése.

Szövegíró és még mi?

Azt gondolom, ma már nem elegendő szövegírónak lenni. Ismerősek számodra? SEO, lektorálás, korrektúra, kommunikációs stragégia?

Bizony, ma már rendszerint nem elegendő megírni a szöveget. Át kell nézetni, hogy valaki megnézze, elolvassa, felfedezze, javítsa a helyesírási hibákat. Ha pedig esetlegesen fogalmazásügyileg nincs rendben minden – például ha magad írsz mindent -, akkor érdemes ebben is gondolkodni. Mikor, hova, mit szeretnél kitenni? Te magad, hány felületen képviseled vállalkozásod? Olykor a szövegíró ezt is átgondolja, veled, vagy éppen javaslatot tesz, hogy megfelelő helyen és időben tedd mindezt.

Még, még, még…

Ha pedig szövegírás, akkor beszéljünk a vizuális tartalmakról is. Nagyon sok esetben nem áll rendelkezésre grafikus, fotós, videós, aki foglalkozna ezekkel, így ez is a szövegíróra hárul. Megkeresni és illeszteni, kiegészíteni a megfelelő képpel egy adott posztot, cikket. Jelenleg a legnépszerűbb ingyenes képkereső a Pixabay (ha figyeltél, ez tipp is).

Mindezek mellett még egy: a kezelés. A szöveg gondozásán túl időzíteni, feltenni a közösségi oldalakra, vagy éppen weboldalra, rendszerint nem a szövegíráshoz szorosan kötődő, mégis sokan azt gondolják, az hozzá tartozik. Közös megállapodás kérdése.

Hátrány?

Van hátránya a szövegírásnak, nemár? Olykor akad. Mert nem találja a stílusod. Vagy nem percre pontosan küldi, esetleg túlságosan is belemélyed. Mind-mind olyan indok, amely van, akinek előny, és van, akinek nem. A szövegírás jelentős részben kreativitást is igényel, a kreatív emberek pedig nem feltétlenül pontosak – azt hiszem, ezt minden művészfilm igazolja -, sőt, olykor túlságosan is precízen, túl jól szeretné megfogalmazni adott szöveget.

Ez pedig egy olyan terület, ami néhol fennakadást, és búcsúhoz is vezethet, még akkor is, ha eleinte minden simának tűnt.

Mi kellhet még?

Nos, szerintem nem baj, ha három fontos oldallal megbarátkozol:

 1. Google – mindenki, ezért a szövegírók barátja is,
 2. MTA – helyesírás ellenőrző, ha bizonytalan vagy,
 3. Szinonima szótár – ha túl sok ismétléssel találkozol, és nincs ötleted.

Remélem segítettem ezekkel is. E mellett volna itt még valami. Manapság szinte divat, és elérésben tényleg tök jó bloggereket és/vagy influencereket alkalmazni. Ugyanakkor a legtöbb esetben ők nem szövegírók. Termékért, szolgáltatásért cserébe, a népszerűbbek pénzért kiteszik saját felületeikre a portékád. De.

Elmondják tapasztalataikat, legtöbbször kimarad, hogy mi van a piacon, mi a pozitívum, mi negatív, hogy tudod legjobban kihasználni, miért vedd meg. Saját tapasztalatukon alapuló véleményt fogalmaznak meg, mely nem teljes körű. Jó, és hihetetlen nagy az elérése, saját célközönségeiken belül, ugyanakkor rendszerint nem jellemzi választékos fogalmazás, és mindenre kiterjedő elemzés. Ez nem negatív, hiszen ez is fontos, hogy a megélt, átlátott terméket/szolgáltatás ajánlja adott illető, de nem feltétlen járja körül a piacot, a konkurenciát, vagy éppen tesz kísérletet a vállalat, és vezető beható megismertetésére, a filozófia bemutatására.

Összegzés

Igyekeztem ebben a bejegyzésben körbejárni a szövegírás témáját. Tanulható, gyakorolható, de leginkább a saját hangodon múlik. Hogy megtalálod-e, ismered-e, és hogy mire fordítod, ha megtalálod. Ha ebben dolgozol, pontosan tudod, hogy nem egyszerű ebben dolgozni, és mindig változó, hogy mire van szüksége a leendő megbízódnak. Ha pedig már szó, akkor Megbízó, azaz: valaki, aki Rád bízza a vállalkozását, álmait, vágyait. Ez pedig felelősség.

Ha olyat találsz, akivel együtt tudsz alkotni, aki segít megvalósítani, megjeleníteni gondolataid, akkor vigyázz rá. Nem gyakori jelenség.

Remélem tetszett ez az összefoglaló. Ha úgy érzed, kimaradt valami, akkor oszd meg velem, köszönöm előre is!

Brigi

Ui.: Ha szeretnél erről tanulni, ajánlom figyelmedbe kurzusom: http://irastechnika.lepcsofok.com/