Barion Pixel

Az elmúlt napokban, sőt, inkább hetekben egyre aggasztóbb hírek látnak napvilágot. Járvány, influenza, koronavírus, meg még ezeken felül is van mindig történés. Ennek kapcsán érdeklődtem nemrég egy vállalkozói csoportban, hogy vajon felkészül-e egy vállalkozás egy krízisre? Mi történik, ha egy olyan külső hatás/esemény történik, ami befolyásolja a vállalkozás működését?

Azóta egyébként már máshol is olvastam, rendezvények kerülnek lemondásra, foglalások törlődnek és nem csak az utazási szektorban. No, de térjünk a lényegre: TE ISMERED A VÁLLALKOZÁSOD VESZÉLYEIT, GYENGESÉGEIT?

Erre (is) szolgál a SWOT analízis, amelyet magyarul GyELV-nek rövidítünk.

 • Strengths – Erősségek
 • Weaknesses – Gyengeségek
 • Opportunities – Lehetőségek
 • Threats – Veszélyek

Az erősségekre és gyengeségekre van ráhatásunk, ezért ezeket belső tényezőknek soroljuk be, míg a veszélyekre és lehetőségekre kisebb/vagy egyáltalán nincs, ezért ezek a külső tényezők.

Na már most, azt gondolom, hogy ezekkel érdemes és szükséges foglalkoznia mindenkinek. Akár egyszemélyes vállalkozás, akár nagyobb a cég.

Miért nem ez az első lépcsőfok?

Kezdj a stratégiával. Legyen termékpiramisod, célcsoportod, marketingeszközeid, meg még pár olyan dolog, ami a stratégiába tartozik, és ezt követően fogj bele a SWOT analízisbe. Miért? Mert szerintem a SWOT megerősíti és kiegészíti azt a stratégiát, amit megalkottál (vagy egy stratégával összeraktál).

Hogyan csináld?

 • Vedd végig az erősségeid. Ez ugye belső tényező, azaz rajtad áll. Ha vannak kollégáid, akkor rajtuk is. Mihez értesz igazán, mely tevékenységek mennek könnyebben, és milyen jó tulajdonságaid/tulajdonságaitok vannak?
 • Ugyanez a kérdés a negatív irányba is. Milyen gyengeségeitek vannak? (precizitás lehet gyengeség, ha a kreativitás viszont erősség – általában ez a páros jellemző: a kreatív, szabad lélek kevésbé pontos)
 • Nézd meg a külső tényezőket: Milyen lehetőségeket rejt a piac? A vállalkozásban van még potenciál?
 • Milyen veszélyek leselkednek? Számít-e neked, ha visszamondanak rendezvényt, vagy akár Te nem tudsz valamin részt venni? Mi történik, ha egy új szereplő lép a piacra?
 • Van ezekre forgatókönyved? Akár jó, akár rossz irányban?

  Mielőtt sokkot kapsz, már írom is, igen, ez tényleg fontos. Nagyon is, legalábbis egy stabil vállalkozás megteremtéséhez és fenntartásához. Mert ugye, az is lényeges, hogy ha nem tudsz növekedni (EV is!), akkor előbb-utóbb stagnálás, és hanyatlás következhet be. Minőségi és mennyiségi előrelépés is szükséges, ami elkerülhetetlen a tapasztalatok szerzésével, újabb és újabb vásárlókkal, akkor is, ha „csak” kicsiben gondolkozol.

  Kezdd azzal, hogy összeszeded az erősségeid, a vállalkozásét is. Miben vagy jó, és ezek hogyan szolgálják a céget? Miért szeretik a termékeid/szolgáltatásaid? (Ide tartozó fogalom: USP – Unique Selling Proposition, azaz egyedi terméktulajdonság – Tudod, mi az?)

  Hol érzel nehézséget? Felmérted már, mi áll gyenge lábakon? Próbálj meg ezeken javítani, ez már hozzásegít a stabilizáláshoz. Milyen veszélyek jelenhetnek meg? A legegyszerűbb példa tényleg azt átgondolnod, hogy mi van, ha valaki nagyobb indulótőkével, jó márkával és marketinggel megjelenik a piacon és hasonló a tevékenysége. Mit teszel, hogy reagálsz? Vagy épp, ha lebetegedsz – ne legyen bajod -, akkor megy a biznisz nélküled két hétig?

  Adtam némi gondolkodni valót, és bár ez közel sem a teljes kép, már talán egy kis vonalvezetőt tudtam mutatni.