Barion Pixel

Mit is jelent ez pontosan? Azt a filozófiát, amelyet én, és minden kollégám képvisel a Lépcsőfokon belül. Legyen szó szövegírásról, stratégiáról, kommunikációs tanácsadásról vagy lektorálásról, egy olyan módszertant szeretnék átadni, amellyel kibontakoztathatod önmagad. Már nem mást kérsz meg, hanem azt fogod elsajátítani, hogy hogyan tudod fokról fokra elérni és megvalósítani legmerészebb álmaid.

„Nem megcsinálni akarom helyetted – a te hangodat keressük/alkotjuk meg
értékközpontú gondolkodással és megoldásokkal.”

A Lépcsőfok-módszertan

Több különböző lépcsőfokon haladunk együttműködésünk során, amelyeket minden esetben végigviszek, hogy tudd, mi vár Rád, bármely szolgáltatásra is jelentkezel. 

Miért fontos ez számodra?

Azt szeretném, ha úgy fordulnál hozzám, hogy pontosan tudod, mi az, amit kapsz. Persze ezen túl specifikáltan, személyre/cégre szabva kapod a kérdéseket, ugyanakkor jó, ha tisztában vagy azzal, mi vár Rád, ha eldöntöd, hogy a következő Lépcsőfokra lépsz. 

Célok

Mindig a következő Lépcsőfok. Az alább található gondolatmeneten és folyamaton túl azt is jó, ha látod, bizony ennek kézzel fogható az eredménye:

 • Motiváltabb leszel.
 • A kollégáid is pozitív légkörben fognak dolgozni.
 • Hatékonyabbak, eredményesebbek lesznek.
 • Kreatív, összetartó, és előremutató szellemiséget fog a céged tükrözni.
 • Mind a vevői, mint pedig a kollégáid Hozzád való kötődése megnő, több lesz a visszatérő vásárló.
 • Továbbajánlanak. (Mint tudjuk, ez a legjobb reklám.)
 • Ennek köszönhetően pedig bevétel- és profitnövekedést fogsz elérni.

Vágjunk is bele, hogyan fogod ezt a segítségemmel elérni!

I. Az első lépcsőfok – Azaz a felmérés. Mit szeretnél elérni, mi az a cél, ami a szemed előtt lebeg?

Ezen a fokon felmérem, mik a gondolataid, szokásaid, milyen gondolatok irányítanak. Kérdéseket, gondolatokat fogalmazok meg annak érdekében, hogy Te, a vállalkozásod, a kéziratod, a csapatod, vagy akár a bővebb szervezetedhez betekintést kaphassak. 

II. A második lépcsőfok – Az átvilágítás. Még lektorálás során is átnézem az eddigi, a kéziratodhoz kötődő kommunikációd, hogy lássam, mit-hol-hogyan kommunikálsz, hogyan illeszkedik abba, amit elterveztél? 

III. A harmadik lépcsőfok – Te. Talán úgy gondolod, hogy ez olyan pont, ami felesleges, mert minden bizonnyal teljesen jól ismered önmagad, gondolataid, szokásaid. Elárulom, nem így van. Főleg azért merem ezt biztosan állítani, mert az eddigi, több mint 10 év tapasztalata azt mutatja, hogy még a legrutinosabbak is olykor elbizonytalanodnak. Vagy éppen a célcsoport egészen más, mint ahogy azt eredetileg elgondoltad.

Ezért szinte minden alkalommal a személyedre, a szokásaidra, a környezetedre vonatkozó kérdésekkel is találkozhatsz.

IV. A negyedik lépcsőfok – A tervezés és tanácsadás. Korrigáljuk a hibákat, itt mutatom meg Neked, hogyan tudod Te magad megtanulni, és továbbvinni a Rád és a vállalkozásodra szabott módszereket, eszközöket. Igen,ez még lektorálásnál is igaz, hiszen látod, mit-miért javítok át, így legközelebb már tudsz előre is javítani.

Értékközpontú tanácsadás

Itt szükséges leginkább kiemelnem. A számomra legfontosabb az értékalapú kommunikáció, melyet az értékalapú coaching (Appreciative Inquiry) is képvisel. Azaz, mindenben és mindenkiben, és minden szervezetben létezik a jó, és olyan, ami remekül működik. Ezen erőforrásaink nem mindig lebegnek a szemünk előtt, ugyanakkor érdemes felfedezni, s ezekre alapozva továbblépni a következő fokozatra. 

Átbeszéljük és (újra) felfedezzük, ami már jelenleg is erős, majd fókuszt helyezünk arra is, hogy a kevésbé működő területek is tovább lendíthessenek a következő fokra. Egyedül, és csapatban egyaránt. 

Példaként: A stratégiában, kommunikációban lehet, hogy jó szóban, esetleg a számokban, de a motivációval van gondja, illetve a különböző folyamatok összehangolásában. 

Ha egy tanácsadást azzal kezdünk, hogy ez sem jó, és az sem, akkor az negatív élményt hagy, pedig sokkal előremutatóbb és hatékonyabb eredményeket lehet elérni értékközpontú kommunikációval. 

Csapatszinten ennek még nagyobb a jelentősége.

V. Az ötödik lépcsőfok – Utánkövetés. – Az előzetes felmérés, a tanácsadást követően bármikor felmerülhetnek olyan gondolatok, feladatok, melyek a vállalat életébe való beintegrálásánál nem, vagy nem úgy alakul, ahogy azt előzetesen megbeszéltük. Ezért is fontos, hogy később is átbeszéljük, tovább csiszoljuk a gyémántod, vállalkozásod, méghozzá értékközpontúan.

Mivel fordulj hozzám?

Stratégia

 • Ha az Üzleti Terv szó hallatán eddig elmenekültél. 
 • Ha a csapatod nem, vagy nem úgy teljesít, ahogy szeretnéd, pedig jó kollégáid vannak.
 • Ha egyéniben vállalkozol, de csak belevágtál és fogalmad sincs, hogyan bővülj.
 • Ha szeretnéd a folyamataid átlátni.

Kommunikáció

 • Ha csak csináltad, minden IS.
 • Ha szeretnéd kiadni, de még magad sem tudod, mi az, amire szükséged van.
 • Ha átlátnád, összehangolnád magadra és a vállalkozásodra.
 • Online és offline kommunikációd nem tervezett, és kigondolnád.

Szövegírás (mentorálás)

 • Ha szeretnéd megtanulni a saját vállalkozásod képviselni, a saját hangod keresed
 • Ha szeretnéd közben átlátni, hogy hol is szeretnél, mely platformon kommunikálni

Lektorálás

 • Tervezel, vagy már van egy kéziratod, amit átnézetnél.
 • Még írod, de már jó lenne, ha valaki átnézné, nemcsak helyesírásilag, hanem logikailag is.

Ha úgy érzed, a Lépcsőfok módszertan az, amelyet szívesen alkalmaznál vállalatodban, keress bizalommal. Irány a következő Lépcsőfok!

Ide írj: kapcsolat@lepcsofok.com

Tarts velem, és lépj a következő fokra!

Máté Brigitta