A napokban megosztottam Veletek egy Brian Tracy idézetet, amely további gondolkodásra késztetett. Jó dolog ugyanis, hogy vannak céljaink, de hogyan-milyen úton érjük el őket. Miért dobáljuk folyton a táblát? Biztos, csak úgy, „ész nélkül”, bele a vakvilágba hajítsuk el a nyilat, és várjuk, hátha betalál?
“Az élet olyan, mint egy darts játszma. Ha csak egy nyilat dobunk el, a valószínűség törvénye szerint nagyon kicsi rá az esély, hogy eltaláljuk a táblát. Ha viszont nyilat nyíl után dobunk, mi történik egy idő után? Először is, még ha idióta is az ember, eltalálja a táblát. Aztán, ha az ember sokat dobálja a táblát, még ha idióta is, eltalálja a közepét.”
Tapasztalataim szerint ennél árnyaltabb a kép. A legtöbben, bár tudjuk, mit szeretnénk elérni, több akadályba is beleütközünk a megvalósítás során.
• Motiváció
• Kitartás
• Környezet
• Tudás
• Hitelesség

Ez öt olyan tényező, mely mindannyiunkat befolyásol. No, de haladjunk sorjában:

Motiváció: Ez alatt azt értem, hogy az a cél, vagy célok, és részcélok, amelyeket kitűztünk, nem élnek bennünk elég erősen, nem köteleztük el magunkat teljes mértékben. Ez a fajta hit viszont hegyeket képes megmozgatni, ha hagyjuk, és minden cselekedetünkben abszolút megbízunk. Ezt azért lényeges kiemelni, mert ha az eredmény, vagy részeredmény elsőre nem is tűnik biztatónak, a végső cél elérését minden göröngy és akadály segítheti. Ehhez pedig hittel kell lennünk magunk iránt, amellyel mindig motiváltak leszünk.
Kitartás: Erről nem lehet eleget beszélni. Amikor nem érzed magad motiváltnak, akkor is kell, hogy csináld. Ha épp fáj a fejed, és akkor is, ha nem. Összeköthető a motiváció és a kemény munka fogalmával is, hiszen egyszerűen annyit jelent, hogy ha esik, ha fúj, csinálod, amit elhatároztál.
Környezet: Hihetetlen ereje van a minket körülvevő környezetnek, embereknek, munkahelynek, oktatási intézménynek és a szabadidős helyeinknek is. Rajtunk múlik, mire nézünk fel, hogyan töltjük az időnket, és kinek a véleményét, segítségét, kritikáját fogadjuk el. Sokszor épp azon múlik egy-egy remek terv, ötlet megvalósítása, azon bukik el, hogy bár talán a legjobb szándékkal, de valaki (aki nekünk fontos), annyit mondott, hogy nem vagyunk rá képesek. Érdemes persze ezeket a kritikákat átgondolni, és építkezni belőle, ám azzal is tisztában kell lennünk, hogy ne legyünk befolyásolhatóak, megingathatóak.
Itt még szintén fontos megjegyeznem, hogy a „környezet” alatt nem csak az emberekre gondolok, hanem az, ahol eltöltjük időnket, valamint a tevékenységeket. Érdemes egy listát összeírni, mivel tudunk esetleg többet fordítani a cél megvalósítására, vagy mely tevékenység okoz flow-t, amely még nagyobb motivációt, lelkesedést ad számunkra. Kinek kérhetjük a segítségét, össze tudunk-e fogni másokkal, vagy éppen együtt ötletelni.
Tudás: Az ember élethosszig tanul. Sokáig az iskolában, az élettől, családon belül, emberektől és a különböző szituációkban egyaránt. A modernizáció korában pedig rengeteg lehetőség és eszköz áll rendelkezésünkre (sok pedig elérhető online, és akár ingyen, vagy kis összeg befektetésével).
Hitelesség: Akkor válunk a magunk területén igazán hitelessé, ha folyamatosan azt képviseljük, amit szeretnénk elérni, megéljük azt a minőséget. Tehát nem csak akkor, ha már elértük, hanem a kezdeti időszakban is. Amit még tehetünk, hogy olyan embereket „követünk”, olyanokról tájékozódunk, akik az általunk választott hivatásban, életminőségben számunkra példát mutatnak, az útjuk követendő lehet nekünk.
Ha megfigyeljük, ez az öt tényező is számos árnyalatát képezi az általunk kitűzött célnak. Rajtunk múlik, mennyi mindent használunk ki, hogyan fordítjuk előnyünkre, de az biztos, hogy segítenek elérni a céljainkat, ha ismerjük azt teljesen, és mindent megteszünk a megvalósulásáért. Így pedig, ezek ismeretében nem fogjuk teljesen vaktában dobálni a nyilat a darts táblára.

– Máté Brigitta –